Barnombudsmannen borde ta fram riktlinjer för vilken typ av material som det är ok att publicera på föräldrabloggar, skriver Anna Svensson.
Det är också allvarligt att vissa barn får sina tidigaste år utfläkta på nätet utan varken vetskap eller medgivande. Det är först om några år som barnen kommer att få ta konsekvenserna av sina föräldrars handlande. För de flesta av oss är barndomen något privat. De enda som vet om hur ofta vi kissade på oss och hur vi såg ut med mat i hela ansiktet är de personer som vi haft allra närmast. När föräldrar drar bebishistorier för nya bekantskaper kan det kännas pinsamt, men det är trots allt inte så ofta. För bloggbarnen finns historierna alltid för allmän beskådan. Bilderna och historierna kan dyka upp när som helst i livet, till exempel under puberteten när allt redan känns jobbigt och pinsamt. På arbetsmarknaden blir det allt vanligare att arbetgivare kollar upp arbetssökande med hjälp av nätet. Skillnaden mellan dagens arbetsgivare och bloggbarnens framtida, är att de arbetsgivarna inte bara kommer hitta festbilder på Facebook och ett CV på Linkedin. Där kommer också finnas drösvis av pinsamma bilder, filmer och texter från barndomen.
I går skrev The Independent att Googles VD Eric Schmidt oroas av att folk i allmänhet inte förstår konsekvenserna av att lägga ut privat information på nätet. De texter och bilder som läggs ut är i princip omöjliga att radera senare eftersom informationen lagras i arkiv, laddas ner och kan användas av vem som helst. Det här gäller särskilt unga, just för att de börjar lägga ut information tidigare i livet. Schmidt förutspår att de som är unga i dag kommer behöva byta identitet om de i vuxen ålder vill slippa informationen om dem på nätet. Då pratar Schmidt om tonåringar, men samma resonemang gäller för småbarn. Enda skillnaden är att det kommer finnas så mycket mer information om bloggbarnen och att de aldrig haft chansen att välja vilken information som ska finnas på nätet.
Det är dags att backa några steg och diskutera vilken position barn har i samhället. Med lite mer självkritik kan vuxenvärlden lägga en bättre grund för att skydda barns rättigheter. Om barns integritet är så viktig att skydda som det påstås borde även föräldrabloggar förbjudas eller åtminstone regleras. Ett sådant scenario är absurt ur yttrandefrihetssynpunkt och kommer förhoppningsvis aldrig bli verklighet. Men Barnombudsmannen borde ta sitt ansvar och ge riktlinjer för bloggande föräldrar. Men allra helst borde fler föräldrar själva fundera ett extra varv över hur deras bloggande kommer påverka deras barns framtid. En förälders viktigaste uppgift är ju att skydda sina barn, inte att exponera dem.
ANNA SVENSSON
Anna Svensson är skribent och studerar vid Timbros Stureakademin i Stockholm.
Denna debattartikel publicerades i dag i expressen. Vad tycker du???
0 Comments:
Skicka en kommentar